W październiku przypada Światowy Dzień Owoców i Warzyw, to wspaniała okazja aby zapoznać uczniów z ich znaczeniem w codziennym jadłospisie.

W klasie I ten dzień uczczono 21 października 2022 r. Uczniowie ubrali się w kolory owoca lub warzywa, którego właściwości poznali i przygotowali dla pozostałych kolegów w postaci króciutkiej prezentacji. Wśród dzieci w strojach dominowały 3 kolory: czerwony, zielony i żółty. Były to więc: czerwone: papryka, jabłko, pomidor, rzodkiewka, wśród żółtych: cytryna, żółta papryka, gruszka, a zielone to: ogórek, zielona papryka, brokuł, groszek. Każde dziecko powiedziało za jaki owoc lub warzywo się przebrało i jakie ono posiada witaminy lub inne wartości odżywcze. Dodatkowo uczniowie przynieśli do szkoły wiele owoców i warzyw i każdy z nich przygotowywał sałatkę z przyniesionych składników. Po zakończeniu przygotowań, nastąpiło wspólne spożywanie zdrowych przekąsek.

Odbyły się również pogadanki na temat dobroczynnego wpływu owoców i warzyw na zdrowie każdego człowieka, szczególnie młodych ludzi, którzy rosną, uczą się i rozwijają. Okazało się, że te kolorowe przekąski są nie tylko bardzo zdrowe ale również smaczne, łatwe w przygotowaniu i niesamowicie efektowne na stole. Był to czas promocji zdrowych nawyków żywieniowych.

Pozostaje mieć nadzieję, że młodzi ludzie będą umieli w przyszłości zadbać o właściwą dietę i zrezygnować z niezdrowego jedzenia. Oby tego typu akcje przyczyniły się do wzbogacenia codziennych posiłków w każdym domu i rodzinie.

IMG 20221021 091252

 

 

FOTORELACJA

M. Majka