GŁOWACZOWASP
  • Dziennik elektroniczny
  • Patron
  • Golgota Wschodu
  • Galeria
  • Archiwum
  • Kontakt
  • Aktualności
  • Historia
  • Hymny
  • Rada Pedagogiczna
  • Rada Rodziców
  • Samorząd Uczniowski
  • Kalendarz Roku Szkolnego
  • Dla Rodziców
  • Dokumenty
  • Podręczniki
  • Konkursy
  • Osiągnięcia
  • Nagrody i odznaczenia
  • Wzorowi Uczniowie
  • Sport w Szkole
  • Przyjaciel Szkoły
  • Wolontariat
  • Absolwenci
  • Losy Absolwentów
  • Deklaracja dostępności
  • BIP
  • Pedagog szkolny
  • Laboratoria przyszłości
Odsłony: 7

 

Witam na stronie pedagoga szkolnego

 

 

Otyłość to nieprawidłowe i nadmierne zgromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie powstające najczęściej w wyniku nadmiernego spożycia produktów wysoko energetycznych. Obecnie zaliczana jest do chorób przewlekłych i cywilizacyjnych.

Nadwaga i otyłość mogą spowodować trudności z koncentracją, brak energii, spadek nastroju, a nawet depresję. To schorzenie dotyka nawet 50% osób cierpiących z powodu otyłości. Najważniejsze, by pamiętać, że otyłość to poważna choroba, której nie można lekceważyć. Nieleczona może prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych, a nawet do śmierci. Dlatego od najmłodszych lat należy zadbać o właściwe nawyki żywieniowe i dobrą sprawność fizyczną.

Problem otyłości i nadwagi dotyczy 10 proc. dzieci i młodzieży na świecie. Szacuje się, że do 2025 r. będzie 177 milionów 5 – 17 latków z nadwagą oraz 91 milionów z otyłością.

Według Światowej Organizacji Zdrowia, w Europie otyłość dotyka przeciętnie jednego na trzech chłopców i jedną na pięć dziewczynek w wieku od sześciu do dziewięciu lat. Tak szybkie tępo wiąże się ze wzrostem liczby zachorowań na choroby związane z otyłością. Odnosząc się do tempa wzrostu otyłości przewiduje się, że w 2025 r. ok. 12 milionów dzieci będzie miało nieprawidłową tolerancję glukozy, 4 miliony zachoruje na cukrzycę typu 2, 27 milionów będzie miało nadciśnienie, a u 38 milionów dojdzie do stłuszczenia wątroby lub nagromadzenia tłuszczu w tym organie.

 

Czynniki środowiskowe sprzyjające otyłości

Żywienie - nadmierne spożywanie kalorii w stosunku do potrzeb, ale i nieprawidłowy skład diety (nasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany proste), nieodpowiednia liczba posiłków w ciągu dnia (zbyt długie przerwy między posiłkami, niejedzenie śniadań).

Styl życia - zbyt mała aktywność fizyczna, siedzący tryb życia, mała ilość snu.

Czynniki ryzyka otyłości

  1. okres prenatalny i okołoporodowy
  • mała masa urodzeniowa (hipoteza Barkera - przystosowanie- mniejsze zużywanie energii);
  • duży przyrost masy ciała u matki w czasie ciąży, nadwaga lub otyłość przed zajściem w ciążę, duża masa urodzeniowa matki! - przenoszenie otyłości;
  • palenie papierosów przez matkę;
  • antybiotykoterapia u matki w II lub III trymestrze ciąży;
  • cukrzyca ciążowa u matki;
  • duża masa urodzeniowa;
  • poród przez cięcie cesarskie (nieprawidłowa kolonizacja przewodu pokarmowego przez bakterie).
  1. okres niemowlęcy i wczesnego dzieciństwa
  • antybiotykoterapia wczesna (pierwsze 2 lata życia - zaburzenie mikrobioty jelitowej);
  • niekarmienie piersią (brak protekcyjnego dziania adipokin);
  • krótki sen dziecka w okresie niemowlęcym (< 12 godzin);
  • szybki przyrost masy ciała (>9 kg w pierwszych 2 latach życia);

    Read more ...