Harmonogram Rekolekcji Wielkopostnych 2024
Informujemy, że w roku szkolnym 2023/2024 Rekolekcje Wielkopostne odbywać się będą w okresie 17.03.2024 r. - 20.03.2024 r. Szczegółowy harmonogram dostępny po kliknięciu w poniższy link.
Rekrutacja do oddziału przedszkolnego i do klasy I na rok szkolny 2024/2025
Zarządzenie Nr 478/2024 Wójta Gminy Czarna z dnia 25 stycznia 2024 roku - kliknij tutaj strona 1, strona 2
Zarządzenie Nr479/2024 Wójta Gminy Czarna z dnia 25 stycznia 2024 roku kliknij tutaj
"Mój kandydat na lekturę"
15 stycznia rozstrzygnięto szkolny konkurs pod hasłem: "Mój kandydat na lekturę", który był skierowany do uczniów kl. 4 - 7 .
Organizatorami konkursu byli nauczyciele zespołu humanistycznego oraz opiekun biblioteki. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu plakatu promującego książkę, która nie jest lekturą szkolną.
I miejsce zajęła Hanna Nowak z kl. V, zaś II miejsce ex aequo Kamila Bucka z kl. VI i Konrad Stachnik z kl. IV.
Nagrodami w konkursie były dyplomy, nagrody rzeczowe oraz stopnie z języka polskiego. Serdecznie gratulujemy !
A. Browska
Warsztaty edukacyjno -kulinarne
W marcu 2024 r. odbyły się Warsztaty edukacyjno - kulinarne dla uczniów klas 1 - 5 w ramach "Programu dla szkół " finansowanego ze środków Unii Europejskiej oraz z budżetu krajowego. Warsztaty przebiegały w dwóch etapach. Najpierw uczniowie klasy II i IV odbyli zajęcia z panią dietetyk, na których poznali znaczenie drugiego śniadania dla rozwoju dzieci oraz wartości odżywcze produktów polecanych dla dzieci w wieku szkolnym. Następnie wspólnie z panią dietetyk wykonali pastę serową z wykorzystaniem rzodkiewki i zielonych części roślin: szpinaku, szczypiorku, koperku i ogórka. Po skonsumowaniu zdrowych kanapek z pastą serową, przystąpili do sporządzania koktajlu na bazie mleka z dowolnymi dodatkami, według upodobań i smaków, np. banana, jabłka. Drugi etap tych działań polegał na wysiewaniu nasion do rozsadników, które dzieci otrzymały od Organizatorów w/w warsztatów. Uczniowie wysiali pomidorki koktajlowe, sałatę masłową, bazylię, koperek i poziomki. Zajęcia dały dzieciom wiele wrażeń, a przede wszystkim uświadomiły konieczność spożywania zdrowego drugiego śniadania, które dostarczy organizmowi składniki pokarmowe potrzebne do koncentracji i efektywnej nauki.
FOTORELACJA
A. Zych, M. Majka
Strona 8 z 72