28 listopada 2019 r. do szkoły przybył Pan Krzysztof Wałęga, były pracownik mleczarni w Dębicy. Pełnił tam funkcję dyrektora, dlatego funkcjonowanie mleczarni zna od tzw. ,,podszewki’’. Pan Krzysztof przyjął zaproszenie do szkoły aby przybliżyć dzieciom funkcjonowanie mleczarni, procesu tworzenia produktów z mleka i specyfiki pracy tamtejszych pracowników. Prywatnie to dziadziu uczniów z klasy II – Marysi Małek i Pawełka Kozioł.Bardzo ciekawie opowiadał na czym polegała praca ludzi w mleczarni, roli mleka i jego przetworów w codziennym jadłospisie.

Przedstawił proces produkcji niektórych produktów mleczarskich, począwszy od wydojenia krów przez rolników, zbierania mleka w tzw. ,,bańkach’’ i transportu mleka do mleczarni. Surowe i bardzo restrykcyjne przepisy sanitarne, panujące w spółdzielni mleczarskiej, zapewniały ludziom produkty najlepszej jakości, bezpieczne, zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Wytłumaczył dzieciom co to znaczy mleko UHT, co to jest pasteryzacja mleka i zachęcił do picia tego co najzdrowsze, czyli mleka świeżego o krótkim terminie ważności. Wspomniał też o produktach pochodzących od mleka: o jogurtach, kefirach, serach i maśle.

To ostatnie zaprezentował jako produkt niezwykle zdrowy i ważny dla rozwoju dzieci, ponieważ zawiera naturalną witaminę A. Jeśli chodzi o sery, to dzieci usłyszały co to są sery pleśniowe i dlaczego nie szkodzą brzuszkom, tylko pomagają. Wszystkie omawiane produkty mleczne były pokazywane dzieciom, ponieważ Pan Wałęga przyniósł je ze sobą do szkoły. Zaprezentował także dawne dzbanki, sitka, szklane butelki do mleka, kefiru, śmietany. Wyjaśnił, że szklane butelki nie dość, że były zdrowszym opakowaniem dla produktów mlecznych bo szkło nie wchodzi w reakcję z mlekiem to były zwrotne i mogły służyć wielo, wielo krotnie. Niestety dzisiejszy plastik nie jest ani wielorazowy ani zdrowy dla produktów.Następnie dzieci degustowały ,,koreczki’’ serowe przyniesione przez gościa oraz spróbowały pić kefir.Ważnym celem przyświecającym zajęciom było zachęcenie dzieci do wzbogacenia ich codziennego jadłospisu o produkty mleczne, zawierające cenne dla zdrowia i rozwoju składniki pokarmowe oraz zapoznanie z pracą ludzi zatrudnionych w przetwórstwie mleka.W spotkaniu uczestniczyły dzieci ze ,,zerówki’’, klasy I, klasy II i klasy III.

Bardzo dziękujemy Panu Krzysztofowi Wałędze za przybycie do szkoły i bardzo pouczające spotkanie.  

IMG 20191128 090116

FOTORELACJA

M. Majka