W marcu 2024 r. odbyły się Warsztaty edukacyjno - kulinarne dla uczniów klas 1 - 5 w ramach "Programu dla szkół " finansowanego ze środków Unii Europejskiej oraz z budżetu krajowego. Warsztaty przebiegały w dwóch etapach. Najpierw uczniowie klasy II i IV odbyli zajęcia z panią dietetyk, na których poznali znaczenie drugiego śniadania dla rozwoju dzieci oraz wartości odżywcze produktów polecanych dla dzieci w wieku szkolnym. Następnie wspólnie z panią dietetyk wykonali pastę serową z wykorzystaniem rzodkiewki i zielonych części roślin: szpinaku, szczypiorku, koperku i ogórka. Po skonsumowaniu zdrowych kanapek z pastą serową, przystąpili do sporządzania koktajlu na bazie mleka z dowolnymi dodatkami, według upodobań i smaków, np. banana, jabłka. Drugi etap tych działań polegał na wysiewaniu nasion do rozsadników, które dzieci otrzymały od Organizatorów w/w warsztatów. Uczniowie wysiali pomidorki koktajlowe, sałatę masłową, bazylię, koperek i poziomki. Zajęcia dały dzieciom wiele wrażeń, a przede wszystkim uświadomiły konieczność spożywania zdrowego drugiego śniadania, które dostarczy organizmowi składniki pokarmowe potrzebne do koncentracji i efektywnej nauki.

 

FOTORELACJA

A. Zych, M. Majka